Magnus von Wright

Magnus von Wright (1805-1868) on lintumaalauksistaan tunnetun veljessarjan vanhin. Hän muutti Kuopion Haminanlahdesta Helsinkiin vuonna 1831. Täällä hän aluksi toimi maanmittauskonttorin kartanpiirtäjänä ja hankki lisäansioita piirustuksen opettajana, vaakunamaalarina ja tekstaamalla Ritarihuoneella sukutauluja.

Lintuja Magnus piirsi, maalasi ja tutki nuoruudestaan lähtien. Hän kuvitti jo 1820-luvun lopulla Ruotsissa Sveriges fåglar-kirjasarjaa, julkaisi uraauurtavan selvityksen Helsingin seudun linnustosta vuonna 1847 (Helsingfors traktens fågel-fauna) ja kirjoitti ensimmäisen osan tieteelliseen kirjasarjaan Finlands fåglar (1859).

Professori Evert von Bonsdorffin ystävä ja työtoveri Magnus von Wright retkeili vuosikymmenet Vanhankaupunginlahden rannoilla ja Gumtäktin mailla. Yliopiston eläintieteellisen museon konservaattorina ja vuodesta 1849 piirustumestarina hän tarkkaili lintuja ja myös ampui niitä museon kokoelmia varten. Kuuluisat lintumaalaukset perustuvat osin näiden retkien havaintoihin. Retkiin sisältyi usein aamiainen tai illallinen kartanossa.

Vuonna 1861 Magnus von Wright maalasi kuvan Kumpulan kartanosta ympäristöineen. Tässä kookkaassa taulussa (koko 73×110 cm) kartano nähdään idästä. Oikealla on siis Toukola, ja Vanhankaupunginlahti pistää pitkälle laaksoon, nykyisen siirtolapuutarhan kohdalle. Taulun vasemman reunan metsät ovat Hermannia. Maalari on luonnostellut työtään nykyisen Hämeentien sillan itäpuolella ja katsellut kartanoaluetta melko kaukaa, ehkä Kyläsaaresta.
Magnuksen rakkaus lintuihin ja lintutuntemus näkyy myös tästä kartanomaisemasta.  Hän onkin maalannut tauluun useita lintuja ja pannut mukaan myös muutaman sen aikaisen harvinaisuudenkin. Taulun oikeassa alakulmassa, suuren kiven edessä kävelee töyhtöhyyppä, joka taulua maalattaessa oli vielä harvinaisuus etelärannikollakin.

Helsingin kaupunginmuseo osti Kumpulan kartano maalauksen kokoelmiinsa vuonna 1927 fröken Anna von Bonsdorffilta. Vuotta aiemmin dr. Th. Schwindt oli myynyt taulun luonnospiirustuksen Helsingin kaupungille.