Kätilöopiston sairaala

ktilopisto_7.jpg
ktilopisto_7.jpg

Kätilöopiston kohdalla, pohjoiseen kääntyvän Sofianlehdonkadun kulmassa pienellä mäennyppylällä sijaitsi 1950-luvulle alkuun asti hevosmies ja ajuri ”Mämmi-Aaltosen” mökki. Lempinimen alkuperä on jäänyt epäselväksi. Mökki jäi Kumpulan suurimman yksittäisen rakennusmassan alle, kun Kätilöopiston sairaala valmistui.  Kätilöopiston yliarkkitehtina oli Martti Välikangas, ja ennen talon valmistumista vuonna 1960 sen ympärillä oli käyty ennen kokematon poliittinen skandaali, ns. ”Kätilöopiston juttu”.

Ensimmäinen synnytys Kätilöopistolla tapahtui jo avajaispäivänä 11.4.1960. Ensimmäisenä vuonna syntyi talossa 5687 lasta. Rakennuskompleksi jakautui opiston ja synnytyssairaalan puoliin, joista jälkimmäinen oli helsinkiläisten pääasiallisin synnytyspaikka. Myös kätilöopiskelijoiden asuntola sisältyi alueeseen. Kätilöopiston sairaalan tiloja kunnostettiin  1990-luvun aikana. Rakennuksen eteen pystytettiin Antonio da Cudanin veistos Creazione speziale (Syntyminen) vuonna 1977.

Kätilöopiston sairaala ja kätilöopisto erotettiin toisistaan vuonna 1968. Nykyisin kätilöiden koulutus tapahtuu Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Vuodesta 2000 lähtien sairaala oli hallinnollisesti osa Helsingin yliopistollista keskussairaalaa. Käytännön työharjoittelussa sairaalassa oli vuosittain 170 kätilöopiskelijaa ja 120 lääketieteen opiskelijaa. Myös osa HYKS:n erikoislääkärikoulutuksesta tapahtui Kätilöopiston sairaalassa.

Osastoja 7, hoitavaa henkilöstöä 388, muita 108
Vuonna 2009 potilaita 26071
Vuonna 2009 synnytyksiä 5677

Sairaalassa ilmeni vakavia sisäilmaongelmia, minkä vuoksi sen toimintoja alettiin siirtää asteittain muihin toimitiloihin lokakuusta 2017 lähtien. Viimeiset synnyttäjät vastaanotettiin 18.10.2017. Osa Kätilöopiston sairaalan osastoista, kuten naistentautien poliklinikka, röntgen-osasto ja vastasyntyneiden osasto jatkoivat toimintaansa sairaalan tiloissa vuoden 2018 alkuun saakka. Sairaalan ovet sulkeutuivat lopullisesti 29.3.2018, kun naistentautien poliklinikka muutti uusiin toimitiloihin Helsingin Ruoholahteen.

Tyhjentyneen sairaalan tulevaisuudesta on ollut monia arvailuja. Helsingin kaupungin omistama kiinteistö on odottamassa vuoroaan kaavoituslistalla. Käyttötarkoituksen muutos ja rakennusten eri osien kunto ja korjauskelpoisuus lienee selvityksessä.