Nylanderin niitty

(Jyrängöntien varrella)

Nylanderin niitty on kasvitieteilijä William Nylanderin (1822 -1899) mukaan nimetty villiniitty Kumpulanmäellä kartanon koillispuolen rinteessä. Niitty on alaosaltaan vehmas ja yläosaltaan kuivempi, ketomainen niitty. Tällä aurinkoisella rinteellä on viljelty maata ammoisista ajoista lähtien. Keväällä rinne sulaa nopeasti, joten peltotöihin pääsee pian. Ei ihme, että Kumpulan kylä sijaitsi juuri tällä alueella jo 1400-luvulla, ellei aikaisemminkin.

Keskellä niittyä on jonkun talousrakennuksen kivijalka. Paikalla kasvatettiin kukkiakin myytäviksi. Niityn itäpuolella Jyrängöntien mutkassa oli puutarhuri Anton Holmqvistin puinen talo vielä 60-luvulla. Holmqvistit viljelivät 1908-1957 niittyä, jolla sijaitsivat myös ”Holmqvistin kasvilavat”. Vielä 1980-luvulla viljelivät Anderssonit niityllä kukkia torilla myytäväksi. 

Niityn pohjoisrinteellä ollut renkitupa, pitkänomainen ”Littera C”, jota kutsuttiin  myös nimellä ”Sirenin talo” piti kunnostaa puutarhamuseoksi ryytimaineen, mutta se pääsi palamaan syksyllä 1990. Hevosmies Augustin asui talossa pitkään, ja hevosta siellä pidettiin – kumpulalaiseen tapaan – niinkin myöhään kuin vielä 1980-luvulla. Talon rauniot raivattiin pois 1994. 

Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan osaksi ei niittyä huolittu, sillä Jyrängöntie olisi kuitenkin halkaissut tontin kahteen osaan. Ylhäälle mäelle rakentui yliopiston kiihdytinlaboratorio 1981.

Kaupunki on suunnitellut Nylanderin puiston alueelle kärhöpuistoa (Clematis-köynnöksiä). Rinnettä uhkasi uusi Pietari Kalmin kadun jatke ylhäältä mäeltä alas aina Limingantien alkuun, mutta linjauksesta ollaan nyt luopuvuttu. Sen sijaan on toteutettu kevyen liikenteen väylä Ilmatieteen laitoksen vierestä alas laaksoon. Kaupunki on ehdottanut niitylle Jyrängönpuiston nimeä, edesmenneen kaupunginpuutarhuri Pekka Jyrängön mukaan.