Kumpulantaival ja entinen hyppyrimäki

kumpulantaival_talvella.jpg
kumpulantaival_talvella.jpg

1980-luvulla kunnostettu kevyen liikenteen Kumpulantaival noudattaa pääpiirteissään samaa linjausta, johon Eliel Saarinen kaavaili vuoden 1918 Suur-Helsingin asemakaavan ehdotuksessa yhdyskatua Pasilaan sijoitettavasta Helsingin keskustasta suursatamaan Vanhankaupunginlahden perukassa. Tästä katusuunnitelmasta on toteutunut alkupää eli Kumpulantie Itä-Pasilassa ja muistona tielinjauksesta ovat kivireunukset viljelypalstojen laidassa, Kumpulanlaaksossa. Ulkoilutie laskeutuu loivasti Mäkelänrinteestä laaksoon, jatkuu sieltä Isonniityn rakennuksien ja kasvitieteellisen puutarhan välistä kohti pohjoista, ylittää Vallilanlaakson viimeisten vielä käytössä olevien viljelypalstojen reunaa seuraillen ja nousee sitten loivasti Jyrängöntien ylitettyään haapa-, koivuvaltaisten metsien reunustamana Kumpulan laaksoon. Kumpulantaival kulkee kallioisen mäen juurella kohti koillista päättyen Intiankadun ylitettyään Valtimontien ja Kustaa Vaasantien risteykseen.

Kumpulanmäen Kumpulantaipaleen puoleisella sivulla, sen jyrkähkössä eteläpäässä on erikoinen limpun muotoinen ”leipäkallio”.
Kumpulantaipaleen koirapuistoa vastapäätä on entisen hyppyrimäen paikka yhä nähtävissä rinteen puuttomana alueena, vaikka hyppyrin rapistuneet portaat poistettiin vuonna 2001. Monet vanhat kumpulalaiset muistavat hyppyrin yhä, ja tarinoita mustelmista ja katkenneista suksista on yllin kyllin.