Intiankatu – Limingantien risteysalue

Intiankatu 33
Alueen parhaiten säilynyt funkistalo on vuodelta 1938. Talon alkuperäinen omistaja oli Helsingin nykyisen pormestari Jussi Pajusen isoisä. Rakennuksessa on toiminut Pajusen yleinen sauna ja siellä saunottaja nimeltä Mimmi. Talon Kymintien puoleisessa päädyssä oli mankeli sekä maitokauppa.

Intiankatu 34/Limingantie76
Talo valmistui vuonna 1932. Heti valmistumisen jälkeen talossa avattiin Blomin maitokauppa, Jyrkilän lihakauppa ja Hellevaaran kauppa.
Vielä 1950-luvulla talossa oli rinnan kolme kauppaa: Järvelän lihakauppa, Tanu Oy siirtomaatavarakauppa ja lyhyttavarakauppa Elina. Tanu Oy oli aloittanut kumpulalaisten palvelemisen vuonna 1953. Ensimmäisinä kauppiaina olivat vuoteen 1980 saakka Tauno ja Vappu Hjelt. Hjeltit tekivät liikkeestään 1960-luvun alussa itsepalvelu-valintamyymälän, joka silloin oli lajissaan Helsingin ensimmäisiä. Tanu laajeni tässä vaiheessa viereisiin liikehuoneistoihin ja jäi talon ainoaksi kaupaksi.
Hannu Auranen tuli Tanuun myymälänhoitajaksi loppuvuodesta 1972. Lokakuussa 1980 Hannu ja Aino Auranen ostivat Tanun, kun Hjeltit päättivät siirtyä eläkkeelle. Aurasten johdolla Tanussa käytiin kauppaa vuoteen 2009 asti, jolloin kaupanpitäjäksi tuli Erja Salo ja lähikauppa sai nimen Kumpuoti.
Aurasten aikana Tanu Oy pyöritti jonkin aikaa talossa myös kioskia, mutta kioski ei ollut toiminnassa montaa vuotta.

Intiankatu 34:n ulkoseinät on vuorattu mineriittilevyillä. Tätä materiaalia oli monien talojen ulkoseinissä Kumpulassa vielä 1980-luvun lopulla, mutta useimmista laatoitus on poistettu ja otettu lautavuoraus esille. Kaupan taloon tehtiin ulkoremontti vuonna 2000, jolloin mineriittilaatoitusta uusittiin. Rakennus on nykyasussaan hyvä esimerkki niistä Kumpulan taloista, jotka saivat mineriittisen ulkovaipan joskus 1960-luvulla tai sen jälkeen.

Intiankatu 31
Intiankatu 31 valmistui rapattuna tiilitalona vuonna 1937. Se on paljon funkisrakennuksia suunnitelleen arkkitehti Elias Paalasen käsialaa. Vuosikymmeniä tämänkin talon seinissä oli mineriittilevyt (se oli mahdollisesti jopa alkuperäinen ulkovuoraus). Keväällä Intiankatu 31:n taloyhtiö teetti suunnitelman talon ulkopuolisesta lämpöeristyksestä ja uudesta ulkovuorauksesta pystylaudoituksella. Pitkän, lopulta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen päätyneen valitusketjun jälkeen talo eristettiin ulkopuolelta ja muutettiin lautavuoratuksi 2000-luvun alussa. Valittajien tavoitteena oli saada talon suojelukaavan mukainen ilme säilytettyä, mutta tässä tavoitteessa ei onnistuttu.
Talossa toimi 1940-luvulla ravintola Kultalyhty. Elannon sekatavara-, liha- ja leipäkauppa aloitti talossa vuonna 1937, se lopetti toimintansa 1980-luvun alussa. Elannon jälkeen tiloissa aloitti autotarvikkeita myyvä TI-tarvike, joka muutti Käpylään vuonna 1995. Vapautuneisiin tiloihin alettiin suunnitella kylätilaa. Kaupunki osti lopulta tilat vuonna 1997 ja Kylätila avautui kunnostettuna Kumpulan ja Toukolan kaupunginosien asukkaiden harrastus- ja ajanviettopaikaksi 1999. Avajaisia vietettiin maaliskuun 13. päivä.

Marjalan päiväkoti on toiminut tämän talon toisessa kerroksessa yhtäjaksoisesti yli puoli vuosisataa. Päiväkoti Marjala perustettiin jo vuonna 1921 Toukolaan osoitteeseen Kustaa Vaasan tie 13, mutta 1937 se muutti juuri valmistuneeseen uuteen taloon, Limingantie 78:aan (Intiankatu 31). Päiväkodin pitkäaikaisimpina johtajina muistetaan Margareta Winter ja hänen seuraajansa Kaarina Ahonen vuosina 1971-1994.

Intiankatu 32/Limingantie 73
Talon liiketiloissa on toiminut Koivujuuren kauppa, Kolin kauppa, kampaamo, baari, apteekki ym.
Arabian apteekki perustettiin Toukolaan vuonna 1950 Arabian tehtaiden toivomuksesta palvelemaaan suuren tehtaan ja sen ympäristön väkeä. Apteekki toimi neljännesvuosisadan Hämeentien ja Intiankadun kulmauksessa, jossa siihen aikaan oli raitiotie numero 6:n päätepysäkki ja kääntöpaikka.
Arabian apteekki siirtyi Kumpulaan, Intiankatu 32:een vuonna 1976, kun apteekkarina oli Keijo Tolvanen. Vuonna 1988 Tolvasen luopuessa apteekistaan lääkintöhallitus tarjosi sitä apteekkari Gustav Braxenille Vallilan sivuapteekiksi. Tässä vaiheessa nimi vaihtui Arabian-Toukolan sivuapteekiksi. Limingantien kulmasta apteekki muutti Intiankadun ja Väinö Auerin kadun kulmataloon (HOAS) sen valmistuttua. Apteekkari Braxenin jäätyä eläkkeelle juuri valmistuneessa Arabian kauppakeskuksessa avattiin uusi apteekki. Vallilan apteekkari Leena Seppälä lopetti melko pian tämän jälkeen Kumpulan sivuapteekin.
Aino Salminen piti Limingantie 73 talossa tekstiilikauppaa aina 1980-luvulle, Halmeen kultasepänliike oli siellä 1960-80 –luvuilla. Myös ruumisarkkuliikkeen muistetaan toimineen talossa.

Intiankatu 29/Limingantie 75
Talo on rakennettu 1936. Talon kulmassa oli sotiin asti Koivujuuren (ent. Björkroth) sekatavarakauppa. Sotien jälkeen Koivujuuri siirtyi Intiankadun toiselle puolelle. Kulmassa sijaitsi sittemmin 1960-luvulla ”mustalaisen putiikki”, ja sitten ”käytettyjen kirjojen kauppa” Hollywood.
 

Monien Puu-Kumpulan talojen alakerrassa toimi aikoinaan pieniä verstaita ja yrityksiä:
Limingantie 42 peite- ja purjetyö
Limingantie 44 riipputikkaita
Limingantie 70 suutari Vatamo
Intiankatu 29 hattukauppa ja 1980-luvulla Hollywood-divari
Limingantie 80 Nurmen leipomo, Nurmileipä.
Limingantie 82 Rissalan kutomo
Limingantie 90 Porttisen verhoomo ja Launiaisen kelloseppä
Kymintie 14 kemikaalikauppa Rusko