Kampusbussi-idea

Kansalaisliike kehitti ratkaisun Kumpulan kampuksen bussiyhteyksien parantamiseen:

KAMPUSBUSSI – PIKALINJA PASILAAN

Kumpulan kartanon laakson varjelemiseksi nousseen kansalaisliikkeen joukoissa on haluttu ymmärtää vaatimuksia Kumpulanmäen kampuksen bussiyhteyksien parantamisesta. Yliopiston laitosten ja Ilmatieteen laitoksen johto ovat lausunnoissaan korostaneet ennen muuta sujuvampaa yhteyttä Pasilan asemalle.

Tähän mennessä esillä ratkaisuksi on ollut tiedelinjan 506 siirtäminen kulkemaan kampuksen kautta. Toisaalta kuitenkin tiedelinjan on todettu palvelevan hyvin käyttäjiään nykyisellä reitillään ja sen reittiä on laajalti toivottu voitavan mieluummin nopeuttaa kuin tehdä reitille taas uusi mutka Kumpulanmäen kautta.

Siksi on kehitetty ratkaisu uudesta nopeasta yhteydestä Pasilaan. Se on kampuksen oma bussilinja, joka kulkee mäen ja Pasilan välin nykyisiä katuja pitkin joko kokonaan ilman välipysäkkejä tai mahdollisimman vähin välipysäkein. Yhteys on silloin suunnilleen yhtä nopea kuin se olisi suunniteltua uutta katua pitkin. Uuden kadunhan on arvioitu lyhentävän matka-aikaa nykyiseen reittiin verrattuna noin viisi minuuttia.

Uusi bussilinja on mahdollista aloittaa vaikka heti. Linjalla voidaan ensin kokeilla pikkubusseja. Mikäli palvelutarve voidaan tyydyttää niillä, kaupunki säästyisi myös suurten bussien edellyttämien sulanapitojärjestelmien rakentamiselta jyrkähköihin mäkiin. Joka tapauksessa linjan aikataulu-, vuoroväli-, kalustotarve- ym. kysymykset voidaan näin ratkaista harkitusti käyttäjämäärien ja -kokemusten perusteella.

Kumpulan kampusbussin taloudellinen kannattavuus

Pikabussiyhteyden taloudellinen logiikka on aukoton. Jos linjan käyttäjiä on niin paljon kuin on annettu ymmärtää, linja on jo sinänsä kannattava. Jos ei ole, voidaan todeta, ettei uuden kadunkaan rakentaminen lämmitysjärjestelmineen voi olla kannattava.

Uuden linjan kokeilusta ei koidu kaupungille minkäänlaista taloudellista riskiä. Jos linja osoittautuu toimivaksi, kaupunki säästää sillä miljoonien eurojen hukkainvestoinnit.

Joka tapauksessa uudesta linjasta ei ole kenellekään haittaa, mutta sillä voidaan saavuttaa mittavia hyötyjä sen palvellessa sekä yleistä että yksityisiä etuja.

Kampusbussin edut pähkinänkuoressa

  • se tarjoaa Kumpulanmäellä käyville nopean bussiyhteyden, joka on toteutettavissa heti
  • se säästää kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi luokitellun Kumpulan kartanon miljöön ja on siten kaupunginvaltuuston yleiskaavan yhteydessä tekemien päätösten mukainen
  • se säilyttää turvallisena yhden kaupungin vilkkaimmista kevyen liikenteen reittien risteysalueista
  • se säilyttää turvallisina asuinkadut, joilla tähänastisten suunnitelmien mukaan alkaisi bussiliikenne
  • se palvelee parhaiten pääosaa tiedelinjan 506 nykyisistä käyttäjistä, joille Kumpulanmäen kautta kiertäminen merkitsee vain uutta mutkaa matkantekoon
  • se tarjoaa mahdollisuuden selvittää rauhassa, millaisilla uusilla ratkaisuilla joukkoliikenteen käyttäjiä voidaan palvelulla tulevaisuudessa, kun mm. Hakamäentien parannus, Espoon metro ja Kalasatama ovat valmistuneet ja suunnitelmat esim. uusista metrolinjoista, uusista raitiotielinjoista tai Pisara-radasta ovat kirkastuneet

Pietari Kalmin kadun jatke on merkitty asemakaavaan 24 vuotta sitten. Sen ohi aika on ajanut jo aikaa sitten. Se on esitetty tähän asti ainoana mahdollisuutena kulkea sujuvasti Pasilan ja Kumpulan mäen väliä. Kansalaisliike haluaa nyt osoittaa, että on olemassa parempikin vaihtoehto.

Esitys uudesta linjasta on jätetty Helsingin kaupunginhallitukselle, jonka on määrä käsitellä sitä kokouksessaan maanantaina 30.3.2009.