Kylätilan toimintasuunnitelmat ja -kertomukset

Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2008

1. Toimintaperiaate

Kylätilayhdistys pyrkii edistämään alueen asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä järjestämällä kulttuuritapahtumia, juhlia sekä kurssi- ja kerhotoimintaa. Yhdistys ylläpitää asukastaloa, jonka toiminta on suunnattu kaikenikäisille Kumpulan ja Toukolan asukkaille. Alueella asuu paljon lapsiperheitä, joten tarvetta on erityisesti lasten ja nuorten kulttuurille ja harrastekerhoille sekä perheille suunnatuille tapahtumille. Kaikki kerhojen ja kurssien ohjaajat pyritään löytämään ensisijaisesti oman alueen ammattilaisista, ja samaa periaatetta noudatetaan myös erilaisten tapahtumien esiintyjien suhteen. Kylätilayhdistyksen toimintaa ohjaavia arvoja ovat turvallisuus, yhteisöllisyys, kulttuurikasvatus ja edullisuus.

Vuosi 2008 on toiminnan kehittymisen vuosi, sillä pyrimme kehittämään toiminnanjohtajan toimenkuvaa, lisäämään jäsenmäärää paitsi Kumpulassa myös Toukolassa, tiedottamista sekä toimintaa.

2. Tilat ja toimijat

Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys on vuokralaisena Helsingin kaupungin kiinteistössä osoitteessa Intiankatu 31. Tila käsittää suuren salin, hyvin varustellun tilavan keittiön, toimistohuoneen, pienen kirjaston sekä varastotilaa.

Yhdistyksen tavoitteena on v. 2008 toiminnanjohtajan lisäksi työllistää yksi työharjoittelija kerrallaan työvoimatoimiston tuella. Kyläjuhlia edeltävinä kuukausina olisi tarkoituksenmukaista työllistää kaksi harjoittelijaa.

3. Kerho- ja kurssitoiminta

  • Viikoittain:

Kylätilayhdistys järjestää sosiaaliviraston tuen turvin yhden oman kuvataiteisiin liittyvän kerhon ala-asteikäisille lapsille viikoittain. Lisäksi tila annetaan MLL:n Käpylän paikallisyhdistyksen  käyttöön veloituksetta, mikäli he järjestävät lasten kerhotoimintaa (nyk. askartelukerhot ja muskarit). Myös taidekasvatuksen opiskelijat voivat jatkaa alle kouluikäisten lasten kuvataidekerhoja ilman vuokravelvoitetta. Suosittuun luovaan lastentanssiin perustetaan toinenkin ryhmä.

Aikuisille suunnattu salsa-tanssi jatkaa kahdella eritasoisella ryhmällään, mutta aamu-joogan sijaan järjestetään jatkossa erityisiä jooga- ja hyvinvointiviikonloppuja. Kevään aikana järjestetään aikuisille draama-työpaja.

Iäkkäämmät asukkaat huomioidaan antamalla tila Toukolan Teräksen Seniori-jumpan käyttöön.

Lisäksi tilaa vuokraavat Kumpulan Kuoro, Lauluavain-kuoro sekä jooga- ja tai chi-ryhmät.

  • Kuukausittain:

Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa, jokaisen kuun ensimmäinen maanantai. Kylätilassa uudelleen harjoittelut aloittanut djembe-rumpupiiri kokoontuu myös kuukusittain. Asukkaiden itsensä järjestämä kokkikerho, Maailman Makunautinnot, kokoontuu kerran kuussa opettelemaan erimaalaisten ruokien tekoa aina kyseisen maan asiantuntijan opastuksella. Keväällä järjestetään kaksipäiväisinä kursseina kirjansidontaa, elävänmallin piirustusta ja keramiikkapaja sekä lasten ja nuorten bändiviikonloppu.

Syksyllä 2008 otetaan kuukausittaiseen ohjelmaan mukaan myös nuorisolle suunnattu ilta.

4. Tapahtumat

Kylätilayhdistys järjestää jokaisen kuun ensimmäinen lauantai erilaisia tapahtumia ja juhlia, jotka on suunnattu vuoroin aikuisille ja perheille. Tällaisia ovat mm. koko perheen Vappu-juhla, Halloween-naamiaiset, Pikkujoulu-nyyttärit, Syyskauden avajaiset ja Lasten Joulujuhla sekä erilaiset musiikkitapahtumat, joissa esitetään elävää musiikkia. Näiden lisäksi järjestetään Koko Kylän Kirpputoripäiviä, kysynnän mukaan, mutta ainakin kahdesti vuoden aikana. Elokuussa järjestetään perinteeksi muodostunut Limingantien valtaus, jolloin Limingantie suljetaan autoliikenteeltä ja asukkaat nostavat juhlapöydät kadulle syöden yhteisen päivällisen naapuruston kanssa.

  • Kyläjuhlat joka toinen kevät

Vuoden 2008 kohokohta tulee olemaan Kumpulan Kyläjuhlat 24.5.2008, joiden järjestelyt ja talkooväen etsiminen aloitetaan tammi-helmikuussa. Esiintyjät pyritään saamaan alueelta ja tuttujen kautta talkoovoimin mukaan. Entiseen tapaan esiintymislavoja on ainakin kaksi. Kyläjuhlia elävöittää myös Limingantien mittainen kierrätystapahtuma sekä

perinteinen Kylätilan hyväntekeväisyyshuutokauppa, jossa huudetaan paikallisten taiteilijoiden teoksia. Kylätilayhdistys ottaa pääasiallisen vastuun Kyläjuhlien taloudesta, mutta kaikki paikalliset toimijat osallistuvat järjestelyihin. Anniskelua varten Kylätila tekee yhteistyötä paikallisen Ravintola Oljenkorren kanssa.

5. Kylätilan talkooväki, työvoima ja kehittäminen

Yhdistyksen tapahtumien järjestelyihin pyritään löytämään vapaaehtoisia toimijoita hallituksen jäsenten avuksi. Toiminta on kuitenkin nykyään niin laajaa ja säännöllistä, ettei sitä pyöritetä enää pelkästään talkoovoimilla.

Tapahtumien ennakkovalmisteluissa ja järjestelyissä tarvitaan nykyään myös palkattua työvoimaa. Yhdistys on pyrkinyt muutaman toimintakauden ajan palkkaamaan yhdestä kahteen työntekijää työllistämistukien turvin tai työharjoittelijoita käyttäen. Tämä on kuitenkin merkinnyt työnohjauksessa jatkuvia ongelmia, koska yhdistyksen käytännöt eivät tule riittävän tutuiksi muutamien kuukausien työkomennuksissa.

Jotta Kylätilan toimintaa voidaan jatkaa ja edelleen kehittää, etsitään rahoitusta yhden vakituisen työntekijän palkkaamiseen. Vakituisen toiminnanjohtajan palkkaaminen mahdollistaa entistä paremmin myös harjoittelijoiden perehdyttämisen ja heidän työpanoksensa hyödyntämisen.

6. Yhteistyökumppanit ja verkostot

Kylätilayhdistyksen toimintasuunnitelma kehittyy yhteistyössä alueen aktiivisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Kylätila on avoin uusille ideoille, ja asukkaiden toiveet otetaan huomioon. Hedelmällistä yhteistyötä paikallisten ja naapurikaupunginosien toimijoiden kanssa jatketaan (mm. MLL Käpylä, Kumpula-seura, Kanta-Helsingin omakotiyhdistys, Toukolan Teräs).

7. Markkinointi ja tiedottaminen

Kylätilan toiminnan kannalta erittäin haasteellista on ollut tapahtumista ja toiminnasta tiedottaminen. Sitä varten on laadittu viestintäsuunnitelma, jonka noudattaminen vaatii myös pitkäjänteistä työskentelyä. Tehokasta tiedottamista paikallisella tasolla jatketaan ja pyritään lisäämään erityisesti myös mediatiedottamista. Nyt laaditun viestintäsuunnitelman myötä tiedotuksen käytänteet ovat selkeitä ja tehokkaita.

8. Yhteisöllisyys luo turvaa

Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys on omalla alueellaan hyvin tunnettu toimija. Asukkaat ovat tyytyväisiä aina kun Kylätilayhdistys järjestää omalle väelle toimintaa ja tapahtumia, ja kävijämäärät ovatkin olleet voimakkaasti nousussa.

Kaikilla yhdistystoimintaa harrastavilla toimijoilla on kuitenkin myös omat työnsä ja kiireensä ja siksi rahoitusta työntekijöiden pysyvään palkkaukseen tarvitaan. Talkooväkeä ei voi eikä saa uuvuttaa, jotta toiminta pysyisi vireänä ja jatkuvuus turvattuna.

 

KUMPULA-TOUKOLA KYLÄTILATILAYHDISTYS RY:N TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2007

Kumpula-Toukola Kylätilatilayhdistys on edistänyt alueen asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä järjestämällä lukuisia eri kulttuuri- ja juhlatapahtumia sekä monimuotoista kurssi- ja kerhotoimintaa eri-ikäisille kohderyhmille toimipaikassaan Kumpulan Kylätilassa, Intiankatu 31. Kylätilayhdistyksen toimintaa ohjaavia arvoja ovat olleet yhteisöllisyys, turvallisuus, edullisuus ja kulttuurikasvatus.

1. Jäsenet

Kylätilayhdistyksellä oli vuonna 2007 275 henkilö- ja perhejäsentä. Perhekohtainen jäsenmaksu oli 8 euroa.

2. Hallitus

Kylätilayhdistyksen hallitus kokoontui vuoden aikana 11 kertaa. Hallitukseen valittiin vuosikokouksessa 26.3.2007 puheenjohtaja Hilla Blomberg ja jäseniksi Jussi Liski, varapuheenjohtaja, Sari Väntänen, taloudenhoitaja, sekä Riitta Hämäläinen, Satu Huhtaniska, Rauni Eskelinen, Olli Riipinen ja Kyösti Väntänen. Sihteeriksi kutsuttiin hallituksen ulkopuolelta Eija Reeves.

3. Työntekijät

Kylätilassa oli vuoden aikana kaksi harjoittelijaa työvoimatoimiston työharjoittelussa, koordinaattori , kuvataiteilija Tuulia Pelander (28.8.2006-30.6.2007) sekä Kylätilan isäntä valokuvaaja Sami Väätänen (1.5.2007-31.8.2007 ja 10.9.-30.11.2007). Kylätilan toiminnanjohtajaksi palkattiin 1.8.2007 alkaen kulttuurituotannon opiskelija Sari Väntänen.

Työntekijät ovat ottaneet osaa Vihreän sivistys- ja opintokeskuksen Yhdistyksen tehokas varainhankinta, Yhdistys kriisissä ja Yhdistyksen viestintä –kursseille.

4. Tilat ja kalusteet

Kylätilayhdistys on vuokrannut tilaa mahdollisuuksien mukaan myös alueen asukkaille, vaikka yhdistyksen järjestämiä tilaisuuksia on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Kylätila on ollut suosittu yksityistilaisuuksien pitopaikka, sillä se luo loistavat puitteet syntymäpäivä- ja perhejuhlille. Vuokratulot ja toiminta-avustukset ovat mahdollistaneet sen, että Kylätilassa on voitu järjestää monipuolista toimintaa edulliseen hintaan.

Kylätilayhdistys uusi kalusteita vuoden 2007 aikana. Rikkimenneen jääkaapin tilalle ostettiin uusi. Koska erilaiset liikuntaharrasteet ovat lisääntyneet, hankittiin uudet taittojalkaiset pöydät, joiden säilyttäminen ei vie tilaa. Lastentapahtumia varten hankittiin tanssimatto- ja laulupelit (Playstation).

5. Tapahtumat

Kylätilayhdistys on järjestänyt runsaasti erilaisia koko perheen tapahtumia. Korttipeli-iltoja on järjestetty kaksi (21.1. ja 26.10.), Kansanmusiikkiopiston Etno-iltoja kaksi (23.2. ja 23.3) ja lastenteatteriesityksiä samoin kaksi (Nälkäteatterin esitys Vaapukkatalo 4.3. ja Teatteri Hevosenkengän Kummituskekkerit lasten joulujuhlassa 16.12.).

Kylätilan Vappu –juhlaan 30.4. osallistui runsaasti alueen perheitä. Yli 300 juhlijaa saivat nauttia niin työväenlauluista kuin elävästä tanssimusiikista. Vappuorkesteri, samoin kuin muissakin tilaisuuksissa esiintyvät kokoonpanot, oli koottu pääasiassa paikallisista ammatti- ja harrastajamuusikoista.

Kesälomien jälkeen Kylätila kokosi taas asukkaat Limingantien valtaukseen 18.8., jolloin katu suljettiin autoliikenteeltä ja asukkaat nostivat ruokapöydät yhteiseen juhlahetkeen Limingantien varrelle.

Taiteiden yönä 24.8. Kylätilayhdistys järjesti elävää musiikkia myös paikalliseen ravintolaan, joka täyttyikin innokkaista kuulijoista.

Kylätilan syyskauden avajaisia vietettiin tällä kertaa Latotanssien merkeissä. Perheet pääsivät hevosajelulle Annalan kartanon vossikalla ja tanssinopettaja Rami Mehling opasti satapäiselle joukolle paritanssin askelia. Loppuilta tanssittiin Lato-orkesterin tahdittamana, solisteina olivat mm. Taneli Mäkelä ja Tapio Liinoja.

Kumpulan Musakerho järjesti poikkitaiteellisen illan 6.10. Muusikoiden lisäksi kerhoillassa esiintyi kirjailijoita ja tanssijoita.

Tauon jälkeen järjestettiin Folk-klubi 20.10. Lämminhenkiseen musiikkitapahtumaan osallistui lukuisia trubaduureja ja akustisia kokoonpanoja. Ideana on, että kuka tahansa voi tulla Kylätilaan esiintymään muille.

Halloween-naamiaisiin osallistui perheitä myös Käpylästä ja Toukolasta. Kymmenien pikkuhirviöiden parista valittiin Kammottavin kumpulalainen, Tyrmäävin toukolalainen ja Kamalin käpyläläinen. Lapset lauloivat kaameaa karaokea ja seikkailivat kauhukujalla. Tarjoilut olivat myös kaikki hirviöteeman mukaisia.

Joulukuussa olivat perinteiset pikkujoulunyyttärit 1.12., joihin osallistujat toivat mukanaan jouluherkkuja yhteiseen pöytään. Joululauluja ja tansseja varten koottiin paikallisista muusikoista Jouluorkesteri. Lapsille pidetään vielä erikseen Lasten joulujuhla 16.12., jossa joulupukin lisäksi vierailee Teatteri Hevosenkenkä. Taideopiskelijoiden joulubasaari järjestettiin 8.12. ja Kumpulan Kuoron Joulukahvikonsertti 9.12.

Hallituksen päätös järjestää tapahtuma aina jokaisen kuun ensimmäinen lauantai osoittautui hyväksi, sillä Kumpulan ja Toukolan asukkaat ovat oppineet muistamaan tämän säännönmukaisuuden ja Kylätilan Sali on täyttynyt kerta toisensa jälkeen. Osallistujia tapahtumissa on ollut sadasta ennätykselliseen kolmeensataan Vappu-juhlissa.

6. Kurssit

Terveyttä on voinut edistää keväällä jooga-viikonlopussa 3.-4.2. ja Chi Kung –kurssilla 25.4.-30.5. ja syksyllä lontoolaisen Susan Wooddin Tai chi –illassa 29.10.

Muita harrastekursseja aikuisille on ollut syksyllä kaksi, djembe-rumpukurssi 8.-9.9. Alvar Gullichsenin johdolla ja pimiön käyttöopastus 29.-30.9. Tätä sekä lasten valokuvauskerhoa varten rakennettiin Kylätilaan pimiö.

Lapsille järjestettiin keväällä 20.4.-11.5. käsinukketyöpaja ohjaajanaan taidekasvatuksen opiskelija Rauni Eskelinen. Työpajan päätteeksi lapset esittivät tekemillään nukeilla pienet esitykset vanhemmilleen.

Syksyllä järjestettiin luova lastentanssi-viikonloppu 21.-22.9. ohjaajanaan tanssija-koreografi Hanna Brotherus, sekä nuorten bändi-viikonloppu 17.-18.11., jossa ammattimuusikot Anssi Nykänen, Mikko Tohkanen, Pille Peltonen, Timo Seppänen ja Jussi Liski harjoittivat pariakymmentä 10-15 –vuotiasta nuorta harrastajaa.

7. Viikoittainen kerhotoiminta

Kylätilayhdistys järjesti sosiaaliviraston tuella yhden viikoittaisen kerhon ala-asteikäisille koululaisille. Keväällä harjoiteltiin animaatioelokuvien tekoa animaattori Herkko Eskelisen ja syksyllä valokuvausta taidekasvatuksen opiskelija Rauni Eskelisen johdolla.

Alle kouluikäisille on ollut kahdessa ryhmässä kuvataidekerho, jota pitivät paikalliset kuvataideopiskelijat, sekä Hanna Brotheruksen luova lastentanssi.

MLL:n Käpylän paikallisyhdistys  on myös järjestänyt kerhotoimintaa Kylätilaan. Lapset ovat askarrelleet kahdessa ryhmässä ja muskareita on eri-ikäisille lapsille (3 kk-4 v) ollut peräti seitsemän ryhmää.

Aikuisten on ollut mahdollista harrastaa viikoittain niin liikuntaa kuin laulamista. Kylätilan suosittu salsa on jatkunut kahdella eritasoisella salsa-ryhmällä ja syksyllä aloitettiin aamu-jooga.

Muita aikuisille suunnattuja harrasteryhmiä ovat olleet edelleen Kumpulan Kuoro, Elämäntapaliiton Chi Kung, jooga sekä uutuutena lokakuussa aloittanut Lauluavain-kuoro, jonka ideana on opettaa laulamista kaikille, myös niille, jotka eivät osaa laulaa. Toukolan Teräksen seniorijumppa on jatkunut kerran viikossa.

8. Harrastepiirit

Lukupiiri on jatkanut toimintaansa jokaisen kuun ensimmäisenä maanantaina ja rumpupiiri on pyrkinyt kokoontumaan noin kerran kuussa. Opettaja Alvar Gullichsen lahjoitti syksyllä Kylätilayhdistykselle neljä afrikkalaista djembe-rumpua. Eri maiden ruokakulttuureihin on tutustuttu noin kerran kuukaudessa lokakuusta lähtien, jolloin valmistettiin saksalaista ruokaa. Muita kohdemaita olivat Turkki ja Italia.

9. Muu toiminta

Kylätilayhdistys on järjestänyt kaksi kirpputoria. Keväällä 27.5. järjestettiin Kahden Kylän Kirppis Toukolassa ja Kumpulassa. Yhdistys tuki asukkaiden kirpputoria mainostamalla tapahtumaa sanomalehdistössä. Syksyllä kirppis järjestettiin Kylätilassa 23.9.

Toukokuussa järjestettiin Kumpulan ja Toukolan oman t-paidan suunnittelukilpailu. Ehdotuksia tuli 23 kpl, joista Maija Fagerholmin ehdotus äänestettiin voittajaksi. Tätä sekä hallituksen suosikkia teetettiin paidoiksi, ja ne tulivat myyntiin lokakuussa.

Syyslomalla 18.10. järjestettiin koululaisille retki tilausbussilla Vantaan Fazerilaan.

Kylätilayhdistys on edelleen tukenut paikallista kansalaisaktivismia. Tilat on annettu Kumpulan koulun säilymisen puolesta taisteleville vanhemmille ja Kylätilasta käsin on tiedotettu mm. terveyskeskuksen siirtämiseen liittyvistä tiedotustilaisuuksista sekä alueen joukkoliikenteen muutoksia käsittelevistä tilaisuuksista.

10. Yhteistyö ja verkostot

Yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa on jatkettu (MLL Käpylän paikallisyhdistys, Kanta-Helsingin omakotiyhdistys, Toukolan Teräs, Helsingin Yliopiston liikuntakeskus, Kansanmusiikkiopisto). Yhteistyö Kumpula-seuran kanssa on ollut jopa aiempaa tiiviimpää, sillä Kylätilayhdistys on ottanut osaa niin Kumposti-lehden tekemiseen kuin painokuluihin, sillä Kylätilayhdistys on jakanut neljä kertaa vuodessa ilmestyvän paikallislehden myös Toukolan alueen kotitalouksiin.

11. Tiedotus

Jäsenistölle ja alueen asukkaille on tiedotettu toiminnasta ja tapahtumista sähköpostin avulla, ilmoitustauluilla, joka kotiin jaettavilla lennäkeillä sekä lukuisilla tolppamainoksilla. Oman blogin lisäksi Kylätilalla on tiedottanut syyskuusta lähtien myös Kumpula-seuran ylläpitämillä www.kumpula.info –sivuilla, sillä työntekijät saivat koulutusta ylläpito- ja päivitystehtäviin. Kumposti lehdessä on julkaistu säännöllisesti Kylätilaa koskevia juttuja ja tapahtumailmoituksia.

Suuremmista tapahtumista on tiedotettu ilmoitustaulujen kautta myös muille lähialueille kuten Käpylään, Oulunkylään, Toukolaan ja Arabianrantaan. Kylätilan ikkunan tapahtumakalenteri on myös ollut tärkeässä roolissa alueellisessa tiedotuksessa.

Kylätilan tiedottaminen on vuonna 2007 keskittynyt lähinnä tapahtumatiedottamiseen, ja mediatiedottaminen on ollut melko vähäistä. Sen osuutta pyritään kuitenkin lisäämään seuraavana toimivuonna, erityisesti Kyläjuhlien aikaan. Kuluneena vuonna Kylätilan uusi hallitus laati viestintäsuunnitelman, jollaista ei aikaisemmin Kylätilalla ole ollut. Viestintäsuunnitelmalla pyrittiin kartoittamaan tapahtumatyyppejä, luomaan käytänteitä niistä tiedottamiseen ja parantamaan tapahtumatiedottamista alueella. Kasvaneet kävijämäärät toukokuusta 2007 lähtien osoittavat, että tässä tavoitteessa onnistuttiin.

12. Yhteenveto

Kylätilan vuosi 2007 on ollut erittäin aktiivinen. Lisääntyneet tapahtumat ovat palkinneet järjestelijät alati lisääntyneillä kävijämäärillä. Tiedotuksen käytänteiden luominen ja sitä kautta tähtääminen systemaattisuuteen sekä toiminnanjohtajan palkkaamisen kautta saavutettu pitkäjänteisyys tapahtuma- ym. suunnittelussa ovat olleet merkittäviä Kylätilan toiminnan kehittämisessä entistä vilkkaammaksi koko kylän yhteiseksi olohuoneeksi.

Kylätila tuo toiminnallaan nykyaikana erittäin tarpeelliseksi koettua yhteisöllisyyttä Kumpulan ja Toukolan sekä muiden lähialueiden asukkaiden keskuuteen. Kylätila mahdollistaa monenlaisen toiminnan harjoittamisen, mutta toiminta on vaatinut enenevässä määrin koordinointia, jota ei ole voitu pelkin vapaaehtoisvoimin toteuttaa. Siksi tämän kauden hallitus on panostanut toiminnanjohtajan pysyvämpään palkkaamiseen.

 

Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2006

Kylätilayhdistys pyrkii edistämään asuinalueensa ja sen asukkaiden hyvinvointia järjestämällä tapahtumia, toimintaa ja tilaisuuksia. Kylätilayhdistyksen toimintaa ohjaavia arvoja ovat turvallisuus, yhteisöllisyys, kulttuurikasvatus ja edullisuus.

Kylätilan toiminta on suunnattu kaiken ikäisille Kumpula-Toukolan alueen asukkaille. Alueella asuu paljon lapsiperheitä, joten erityistä tarvetta on havaittu lasten ja nuorten kulttuurille. Koululaisille järjestetään toimintaa yhteistyössä alueen eri-ikäisten ja eri ammateissa toimivien aikuisten kanssa, mm. harrastekurssien vetäjät pyritään ensi-sijaisesti löytämään alueella asuvista taiteilijoista ja eri alojen asiantuntijoista. Samaa periaatetta noudattaen järjestetään myös aikuisille ja perheille suunnatut tilaisuudet. Kumpula- Toukolan alueen identiteetti muodostuu paitsi puutaloalueen runsaslukuisesta taiteilija- ja käsityöläisväestä myös jatkuvasti kasvavasta määrästä kansainvälistyneitä yliopisto-opiskelijoita ja -tutkijoita uudella kerrostaloalueella.

Kyläjuhlat toukokuussa 2006!
Kylätilan toiminta painottuu vuonna 2006 kolmen keskeisen tapahtuman ympärille, joista suurin on Kumpulan Kyläjuhlat toukokuun 20.päivänä. Kyläjuhlat ovat saaneet alkunsa kyläläisten yhdessä järjestämänä leppoisana karnevaali- ja kirpputoripäivänä, joka on talkoohengen myötä kasvanut yhdeksi suurimmista kaupungin asukkaiden järjestämistä kaupunginosatapahtumista. Kylätila toimii juhlien suunnittelun ja järjestelyjen keskuksena sekä taloudellisen vastuun kantajana.

Alkusyksystä järjestetään Kylätilan kauden avajaiset sekä Kylätilassa juhlien, että levittämällä jälleen asukkaiden  pöydistä pitkä pitopöytä Limingantielle. Joulukuussa järjestetään jo perinteeksi muodostuneet suositut lasten joulujuhlat laululeikkeineen, pukkeineen ja puuroineen.

Kumppanuutta lisätään 

Kylätilan toimintaa pyörittävien aktiivisten joukkoa pyritään kasvattamaan vähän kerrallaan, tilaisuus tilaisuudelta. Erityisesti Kyläjuhlien suunnitteluun ja toteutukseen kutsutaan kyläläisiä mukaan. Halutaan paitsi lisätä yksittäisten aktiivisten toimijoiden määrää, myös avata kylän ovia muille alueella ja sen naapurustossa  toimiville järjestöille ja yhdistyksille. Järjestetään yhteistapaaminen mm. Käpylä-seuran ja –klubin, Kumpula-seuran ja Arabianrannan asukasyhdistyksen kanssa. Pyritään luomaan yhteistä toimintaa alueella toimivien järjestöjen kanssa.

Kylätilan tapahtumia 

A.viikoittain 

Kumpula-Toukolan Kylätilassa pyörivät viikoittaiset harrastepiirit: kädentaito-, kuvataide- ja teatteri- sekä hip hop-  kerhot koululaisille, kuoro, joogat, Chi-kung-ryhmä, luova lasten tanssi, salsa sekä uusi käsikynkkä-ryhmä (ikäihmisten liikuntakerho).

Uusia toimintoja vuonna 2006:

Syksyllä aloittavat  `Linkkari´, liikunnallisen ilmaisun iltapäiväkerho 3.-6.luokkalaisille (ohjaajana Hanna Brotherus), Girls only!-Sallittu tytöille!-  keskusteleva ja toiminnallinen ryhmä 8.-9.- luokkalaisille tytöille(Tarja Tammelin) sekä luova kirjoittaminen 7.-9.luokkalaisille (Annina Holmberg ja Mika Wickström).

B.kuukausittain

Aikuisten lukupiiri jatkaa joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Kulttuurimatkailua eri ruokakulttuureissa, eli kokataan yhdessä Kylätilan keittiössä. Maaliskuussa tutustutaan Tansanialaiseen perusruokaan.

Lastenteatteri- ja konserttivierailuja pyritään tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan.

Elävänmallin–piirustusta sekä taiteilijoille että harrastajille maanantai-iltaisin klo 18.30-21 (vetäjänä kuvataiteilija Henna Pohjola).

Djembe-piiri kokoontuu toukokuun puoleen väliin saakka kerran kuussa. Ohjaajana Alvar Gullichsen.

Nuorten Leffakerho käynnistetään syksyn alusta.

C. uusia kursseja 

  • Joogaviikonloppu maaliskuussa (ohjaaja Pia Snellman)
  • animaatiokurssi lapsille syksyllä (ohjaaja Herkko Eskelinen)
  • Loppukeväästä järjestetään Kylätilassa näyttely, jossa esitellään Kylätilan toimintoja.

Kehittämiskohteita

Nettipisteen tulevaisuutta tutkitaan. Yhteistyöhön Kumposti-lehden ja Kumpula-seuran kanssa panostetaan. Uusia ”luottohenkilöitä” toimintaan rekrytoidaan (vapaaehtoisia!) eri vastuualueille. Myös henkilöstön koulutukseen satsataan.

Mikäli Kylätilassa järjestettävältä harrastustoiminnalta jää vapaata aikaa, vuokrataan tilaa edullisesti paitsi paikallisten asukkaiden myös paikkakunnan teattereiden, kuorojen ja esiintyjäryhmien käyttöön. Tilaa vuokrataan ensi-sijaisesti vain kyläläisille.

Kylätilayhdistyksen toimintasuunnitelma kehittynee yhteistyössä aktiivisten kyläläisten kanssa. Kylätilan toiminta on tarkoitettu kaikille Kumpula-Toukola alueella asuville, oman kylän väelle sekä heidän ystävilleen. Tilaisuuksien toteutuminen ja onnistuminen riippuu pitkälti kyläläisten osallistumisesta niiden järjestelyihin.