Päälava

Iso lava: klo 15.15 – 22.00

Limingantien viereinen jalkapallokenttä                                              Päälavan yhteydessä sekä ruoka- että anniskeluravintola

 

Eero Raittinen avaa päälavan juurevasti (klo 15.15)


Todella pitkän uran rockin, countryn ja bluesin parissa tehnyt Eero Raittinen avaa Kumpulan Kyläjuhlien päälavan ohjelman juurevalla musiikillaan. Sooloartistinakin enemmän kuin kymmenen levyä julkaisseen Eero Raittisen uusin pitkäsoitto, yhdysvalloissa äänitetty Woodstock, julkaistiin aivan hiljattain tänä vuonna.  Eero Raittinen tunnetaan pitkän soolouransa lisäksi myös Tasavallan Presidentin solistina ja soolohiteistään "Vanha holvikirkko" ja "Toivotaan toivotaan".

Kyläjuhlilla Eero ei esiinny vakiobändinsä, "The Noisy Kinda Men":in kanssa, vaan Eeroa säestää kokoonpano "Help VM87". Kyseessä on Eeroa vuonna -87 säestäneen bändin reinkarnaatio – vain Kyläjuhlille.

Acorn esittää maailmanluokan akustista poppia (klo 16.00)

Acornin musiikkia voi luonnehtia maailmanluokan akustiseksi popiksi. Yhtyeeltä on ilmestynyt  varsin vakuuttavalta kuulostava, kiitelty ensialbumi  ”The First Album” vuonna 2007 ja toinen on tulossa vielä tänä vuonna.  Monien Acornin biisien takana ja levyn tuottajana on kumpulalainen Antti Vuorenmaa, joka soittaa bändissä myös kitaraa ja dobroa.  Bändin laulaja puolestaan on upeaääninen Christa Renwall, joka onkin maamme käytetyimpiä taustalaulajia ja laulanut kymmenillä levyillä ja jopa Euroviisuissa.

The Flaming Sideburns akustisesti (klo 16.45)

Kovaäänisinä rokkareina tunnetut Fleimarit, argentiinalaistaustainen Eduardo Martinez nokkamiehenään yhdistävät rockiinsa garagea ja punkia. Lukuisia levyjä jo vuodesta 1995 julkaisseet, kansainvälisestikin tunnetut Fleimarit ovat viime aikoina keskittyneet keikkailussaan espanjankieliselle ja latinalaisamerikkalaiselle keikka-alueelle: Espanja, Argentina, Uruguay, Chile, Brasilia, Peru…Kumpulan Kyläjuhat ovat näin niitä harvoja festareita, joilla Fleimarit tänä vuonna Suomessa esiintyvät. Ja vieläkin harvinaisempaa: akustisesti. Rock rock!

Kuka ottaa selvää Lentävästä Siemenestä? (klo 17.30)

Lentävä Siemen oli 90-luvun merkittävimpiä suomalaisia instrumentaalibändejä, jonka musiikkia on lähes mahdotonta kuvailla: rockia, progea, folkia, jazzia kamarimusiikillisin vaikuttein iloisena keitoksena.  Bändi halusi aikoinaan tuulettaa tuon ajan kangistuneita käsityksiä rockista ja jazzista, ja onkin tiettävästi ainoa bändi, joka on esittänyt jazz-festareilla Jukka Kuoppamäen biisejä. Tai esiintyi Tavastialla kansallispuvussa soittamassa  Debussyltä kuulostavia pianotilutuksia  – rockin ohella. Lentävän Siemenen yllätyksellisyys ei ollut pelkästään musiikillista, vaan kulttisuosiota bändi saavutti myös poikkeuksellisella lava-show:llaan, välijorinoillaan ja ulkonäöllään – asutkin saattoivat vaihtua kesken keikan kuin euroviisujuontajalla konsanaan.  Välillä saattoi rumpalikin vaihtua. Yllätyksellisyys yhdistyi kauniisiin melodioihin ja järjettömästi svengaavaan musiikkikyytiin. Lentävä Siemen tuli tunnetuksi myös harvoin kuulluista cover-versioista kuten Matti Jurvan Jazztyttö tai Shadowsien Kauriinmetsästäjän teema. Huippukokoonpanon alkuperäisjäseniä olivat Anna-Mari Kähärä (piano ja haitari), Vesa Anttila (kitara), Anssi Nykänen (Rummut), Pille Peltonen (Basso) ja Jussi Liski (Koskettimet). Kyläjuhlilla bändin riveissä nähdään myös synavelho Tommi Lindell. Vuonna 1992 ilmestynyt kokopitkä albumi ”Lentävä Siemen” on nykyisin keräilyharvinaisuus. Bändin kauan odotettu come back tapahtuu Kumpulan Kyläjuhlilla! Erästä fania lainaten: ”Ehdottomasti tärkein come back. Zepit ovat paperia näiden verttien rinnalla!”

Nopsajalka: Reggaen mytke ja rytke saapuu Kumpulaan 

(klo 18.15)Suomalaisen reggaen ja dancehallin ”veteraani” keikuttaa yleisöä Kyläjuhlien isolta lavalta yhdessä Ghettoblaster-tuottajaparinsa DJ Svengalin kanssa. Soul Captain Bandistä ja Kapteeni Ä-ni:stäkin tuttu Nopsajalka julkaisi soolodebyyttinsä ”Tontilla taas” 2006 ja kaikkien reggaediggareiden riemuksi uutta materiaalia on nyt työn alla.  

Groovy Eldorado tuo Afrikan rytmit Kumpulaan (klo 19.00)

Groovy Eldorado Ensemblelle ei aivan pieni lava riitä, sillä yhtyeessä on peräti kahdeksan jäsentä. Suomalais-afrikkalainen kokoonpano kutkuttelee varmuudella kyläläisten tanssijalkoja, sillä odotettavissa on letkeää reggaeta, afrobeatia, funkia ja dubbia. Yhtyeen kantavana voimana on toukolalainen kuvataiteilija/muusikko Alvar Gullichsen, laulajana BB Lindström. Groovailijoiden sinkku nimeltään ”Mami Wata” ilmestyy kesäksi.

Happoradio tulee Kyläjuhlille! (klo 19.45)

Soittolistoja lähes kaikilla radioasemilla valloittanut Happoradio vetää Kyläjuhlille yleisöä kauempaakin.  Kukapa ei olisi joskus kuullut tarttuvia ralleja ”Tavikset tahtovat tosi-tv:n” tai ”Päästäkää minut pois Kalliosta”. Erittäin hyvänä livebändinä tunnettu nelihenkinen Happoradio soittaa siis rockinsa suomeksi, oivaltavilla ja ihmisläheisillä sanoituksilla. Seuraavassa Kumpostissa Happoradiosta ja muista Kyläjuhlien nimiartisteista lisää.

Maamme tiukin kyläorkesteri ja huippusolistit (klo 20.30) Humpasta heavyyn:

Kyläorkesterille mikään musiikin laji ei ole vierasta

Ison lavan ohjelma päättyy ”kylätansseihin”. Tuolloin saamme nauttia niin iskelmästä, soulista, heavystä kuin rockistakin. Tuskin koskaan, tuskin missään muualla kuin Kumpulan Kyläjuhlilla esiintyy vastaava joukko maamme huippumuusikoita yhtä aikaa samalla lavalla. Kyläorkesterimme pitkän linjan muusikoille ei mikään musiikin laji ole vierasta, vaan soitto taipuu armotta humpasta heavyyn, rockista reggaeseen, jatsista jenkkaan, soulista sottiisiin ja taas takaisin. Orkesterissa soittaa peräti neljä loistavaa puhaltajaa: Heppi Keskinen (saksofoni), Antti Snellman (saksofoni), Hanne Salonen (saksofoni) ja Antero Priha (trumpetti) ja kaksi mainiosti erilaista, toisiaan täydentävää kitaristia: Vesa Anttila ja Timo Seppänen. Kitaroihin liittyy välillä mandoliinilla legendaarinen multi-instrumentalisti vailla vertaa, Jari Lappalainen. Kyläjuhlilla Jari tosin soittaa myös viulua Tapio Waismaan kanssa, joka puolestaan on raudanlujan klassisen taustansa ohella armoitettu pelimanni Limingantieltä. Tiukkana rytmiryhmänä kuullaan Pille Peltosta (basso), Allvar Gullichsenia (perkussiot) ja Anssi Nykästä (rummut). Kosketinsoittajana urakoi orkesterin koonnut ja sen sovituksista vastaava musiikin monitoimimies ja Kylätilayhdistyksemme vt. puheenjohtaja, Jussi Liski.  

Sami Saari on soul

Valovoimainen Sami Saari on suomi-soulin kantavia voimia ja tuttu mm. ”Veeti and The Velvets”:istä. Kylätanssien edetessä Sami tuo lavalle soulin svengin.

Taneli ”Tanikka” Mäkelä tulkitsee tanssimusiikkia

Näyttelijä-laulaja Taneli Mäkelä ihastutti kumpulalaisia jo viime syksyn latotansseissa ja on taas lupautunut juhliimme. Lukuisilla soololevyillään kultaa myynyt Taneli on suomalaisen tanssimusiikin vähäeleinen, kestosuosittu tulkki, jolle muuten Reijo Taipale antoi aikoinaan arvonimen ”Tanikka”. Kyläjuhlilla Tanikka huolehtii lopputanssien iskelmapuolesta.

Jonna Kosonen vetäisee Whitesnakea

Nylon Beatista ja sittemmin Jonna´s Problemista tuttu Jonna Kosonen saapuu Kyläjuhlien lopputansseihin ilman muuta bändiään, rockimpana kuin ikinä. Odotettavissa on jopa heavyä!

Mikko Tohkanen – multitaituri laulaa mitä vaan

Mikko Tohkanen, myös Oljenkorsi Small Bandin komeaääninen laulaja, on jo tuttu monista Kumpulan riennoista. Monipuolisen laulajatulokkaan repertuaari ja äänivarannot venyvät lähes mihin tahansa, Rauli Baddingistä Deep Purpleen. Ahkerasti eri kokoonpanoissa keikkailevalta laulaja-rumpali Mikolta on muuten tuttu myös takavuosien bändistä ”Tohkasen Rautahammas”.